tisdag 7 september 2010

Tryckt i år

Tryckt i år. Det står så längst ned på omslaget på min fina, fina Bondepraktika och det pirrar förälskat i magen på mig var gång jag läser det. Tryckt i år. Hur vandrade tankarna hos Niloebiblioteket när man lät trycka de där orden - Tryckt i år, jag kan omöjligt låta bli att upprepa det - på omslaget? Lömskt att nu kommer alla för all framtid tro att boken är tryckt just det år de får boken i sin hand?, oskyldigt och utan en tanke på det kommande årsskiftet att om vi skriver tryckt i år så kan alla vara vissa om att de har fått tag i den allra senaste utgåvan, en bok kan ju inte gärna vara tryckt nästa år?, kaxigt att niottonhundrasjuttionio, det tryckår som åsyftas i Tryckt i år, ändå är Året Par Préference, Årens År, så att alla framtida människor kommer att veta vilket årtal som avses, ändå, eller med självklarhet, refererandes till omständigheter - grafiska, intertextuella, trohets-? - som jag är okunnig om?Tryckt i år. Jag kan inte låta bli att le.

La Bibliofille

7 kommentarer:

  1. Och med klimatförändringarna så har ju också råden, som var anpassade för Tyskland nu också blivit aktuella för Sverige.

    SvaraRadera
  2. Kurt: ach so, har de tidigare inte passat? Det är inte min erfarenhet, jag har och har haft många äldre människor i min närhet som verkligen anammat och levt efter bondepraktikan, fått dess kunskaper i arv efter sina föräldrar, mor- och farföräldrar.

    SvaraRadera
  3. magnusax: definitivt en omslagsguldklimp!

    SvaraRadera