söndag 5 september 2010

Anno sextiosex, sextioåtta och sjuttionio via lopporna

Ett av de finaste söndagsnöjena är att fara på landsbygdsloppisar, kretsa kring allehanda gods tillsammans med en hoper andra - i detta fall - motmänniskor, lika lystna och giriga på fynd som man själv. Självfallet i någon vrå en och annan bananlåda fylld av allehanda tidningar och böcker såsom Pellefant, Bamse, Lilla Fridolf, Tarzan, kok- och kakböcker, handarbetsvolymer (Skapa I Näver, Sy Dina Egna Babykläder, Gör Djur Av Stenar), Svenska Dreverförbundets Årskrönika Anno Nittonhundraåttiosju i tre exemplar och, däremellan, små smultron: Sigfrid Durangos Fåglarna i färg med färgillustrationer av Karl Aage Tinggaard, Tore Linnells Nyttoväxter i färg med illustrationer av Edgar Hahnewald..,


... Gösta Knutssons Tuff och Tuss på vift med illustrationer av Lisbeth Holmberg..,


... och sist, men inte på något vis minst, Niloebibliotekets utgåva av Bondepraktikan följandes artonhundrasjuttiofem års upplaga:


Jag bläddrar på måfå i min fina bondepraktika, läser och försöker uttyda alla klokskaper den rymmer och fastnar särskilt vid två lite kortare sådana som jag kan tänkas komma ihåg och mäta giltigheten i senare i höst, i vinter:

 ***
  Iskalla fötter på fullwäxt folk, i warmt rum, om Wintern, är alltid tecken till snö.
***
  När löfwen falla sent, wäntas skarp Winter.
 ***

Dagen lider mot sitt slut, liksom veckan den hela. Solen försvinner bak granridån i väster och luften blir med ens sval, kylig. Här lämnar jag Er, K. Läsare, tar mina loppisböcker, De fattiga i Łódź - mitt lässällskap i förhösten (jo, den är här nu, kan inte förnekas) -, en kopp het rooibos och en smörgås med smörstekta Kantareller och nedslår mig i Amerikagungstolen framför braskaminen, i värmen.

Godafton..!

La Bibliofille

6 kommentarer:

  1. Åh jag är avundsjuk på din Bondepraktika! Är själv på jakt efter. Fågelboken har jag också, den är så fin. I somras låg jag på en filt i trädgården och artbestämde rovfåglar mha flyktbilderna sist i boken.

    F.ö. rött vin o mörk choklad...

    SvaraRadera
  2. På jakt efter äldre utgåva eller vilken som? Det utgavs ett nytryck i mars ser du, men det är Du säkerligen redan införstådd med!
    Filtbaserad artbestämning av rovfåglar låter som en ojämförligt fin syssla, liksom inmundigande av rödvin och mörk choklad en förhöstafton!

    Hoppas att Du har det gott i Ditt lantliga palats! Det förefaller onekligen som om!

    SvaraRadera
  3. Hur ser färgerna på fågelillustrationerna ut i bättre ljus (fotot var lite mörkt)? Vad jag vet finns Tinggaards bilder i åtminstone tre olika böcker från olika decennier. I den äldsta utgåvan som jag fann i min frus morföräldrars bokhylla var de otroligt färgstarka, helt underbart men kanske lite missvisande. Tinggaard hade ju verkligen en osedvanligt konstnärlig begåvning och förmåga att tolka fåglars väsen; bilderna är nästan som sagoillustrationer.

    Ett fynd jag gjorde en gång i en lantlig prylbod var en låda full med svartvita fotografier på vanliga människor i vanliga situationer och särskilda – bröllop, studentexamen, dop etc.. En svunnen tid, men så levande.

    Annars älskar jag böcker där ägaren lämnat spår efter sig (se länk.)

    SvaraRadera
  4. Kände inte alls till nyutgåvan! Har inte forskat aktivt i Bondepraktikan utan går omkring och väntar på att falla ned i ett ex, vilken årgång som helst, helt med hjälp av Fortunas långa arm - det är så en stor del av min litteraturinförskaffning går till, även om antikvariaten är ngt färre här, än där jag bodde förut.

    Apropå våra tidigare kommentarer om gårdsbelysning: ikväll märkte jag att vi har skymningssensorer till grindstolparnasac belysning, det gjorde mig mkt lycklig skall du veta.

    SvaraRadera
  5. Sigfrid Durangos Fåglarna i färg hade nog ingen chans när Erik Rosenbergs klassiker Fåglar i Sverige kom ut året efter!

    SvaraRadera
  6. Thesmos: bilderna är precis så som Du beskriver dem - färgstarka, som tagna ur en saga, men inte missvisande, snarare typiserade på ett sätt som gör det lätt att känna igen fåglarna, framhäver arternas särdrag på ett bra sätt.

    Vilket underbart loppisfynd Du gjorde och vilken fantastiskt trevlig text Du skrivit om bokliga ägarlämningar!

    Caroline: det är roligare att falla ned i ett antikvariskt Bondepraktika-exemplar än att införskaffa ett i nyskick, så om Du har tålamodet skulle jag nog invänta det gamla exemplar som säkert står och väntar på att bli funnet!

    Så utmärkt med redan befintliga skymningssensorer, jag förstår till fullo din lycklighet!

    Kurt: inte? Så märkligt, kan en fågelbok bli vackrare än Durango-Tinggaards?

    SvaraRadera