Kan omöjligen motstå att sälla mig till Carolines lov av Den Tryckta Bokens Oövervinnerliga Skönhet. Vad kan Läsningen vara utan papprets strävhet och skörhet mellan fingertopparna? Vad kan Läsningen vara förutan doft av nytryck och privatbibliotekets cigarr stigande upp ur cellulosan? Vad kan Läsningen vara förutan den bokliga ryggradens åldriga knakande? Vad kan Läsningen vara förutan fynd av en tidigare läsares darriga anteckning i mariginalen, en tidigare läsares ex libris på försättsbladet som omtalar att denna Bok upphöjdes att ingå i Ernst Santers boksamling anno 1926? Vad kan Läsningen vara förutan pärmarnas beklädnad - kartong! skinn! väv! - mot handflatan? Vad kan Läsningen vara förutan metrar och åter metrar av de mest världstillvända, stundom med papperskappa beklädda, bokryggsrader? Vad kan Läsningen vara förutan ansamlingar av sköna Artefakter i hyllor och bibliotek? Blott... en läsplatta. Kärlek utan kyssar. Ett öde land.
La Bibliofille
Samma invändningar hade man när tryckpressen kom. Det är väl i slutändan innehållet som gör det mesta arbetet då det gäller att berika oss, hoppas jag.
SvaraRaderaKanske det Bryt, men varför inte få njuta av både och?
SvaraRaderaHear, hear. Dessutom slipper man ju de datalogiska problemen med föråldrade filformat och dito lagringsmedia.
SvaraRaderaBryt: det mesta arbetet, förvisso, men för en bibliofil/biblioman krävs det någonting mer, en upplevelse som sträcker sig bortom och utanför själva textregistreringen. Läsningen är bara en del av det litterära intresset - att köpa, äga, ja samla själva föremålen böcker och njuta av dem, se på dem, röra vid dem, uppskatta dem utan att läsa dem är också en av de stora tjusningarna med böcker. Med en läsplatta går den delen av nöjet förlorat och det är otroligt synd. Fast det är klart, för den som endast läser för underhållningens skull eller blott för den estetiska upplevelsen av texten och tycker att böcker bara samlar damm är en läsplatta måhända käck att ha.
SvaraRaderaCalliope: exakt.
Skymning: ingen risk att batterierna tar slut, inte heller någon ko på isen om strömmen går (om det nu är dylikt läsplattor livnär sig genom). Böcker lever ändå och kan läsas i skenet av ett stearinljus.
Vilken fin upplaga! Älskar också att förra (första?) ägaren angett datum för inköpet. Marginalia etc. är ju något som också går förlorat via läsplattorna.
SvaraRaderaJag tycker läsplattor är vidriga och hoppas att dom inte gör någon större framgång. Jag fnyser åt dem som säger att dessa plattor skulle ersätta böckerna i framtiden.
SvaraRaderaMkt stilig upplaga, det är så förtjusande när istället för att utge ett jumbofett exemplar, delas upplevelsen upp i fler men tunnare volymer. Ack, ja, vackert!
SvaraRaderaJag har inte alls påstått att e-boken skulle ersätta den tryckta boken. Bara anfört att jag inte anser de känslomässiga argumenten hållbara i längden; att den tryckta boken förmedlar mycket mindre än den handskrivna kan ju också föras i bevis på samma sätt som tryckt bok>e-bok förklaras här ovan.
SvaraRaderaAtt den tryckta boken fördenskull skulle försvinna ser jag som lika befängt som att handskrift skulle ha försvunnit med tryckpressen.
Vad gäller La Bibliofilles lätt maskerade sarkasmer gällande varför folk som tycker läsplattor är en bra idé läser: jag betackar mig. Att inte kunna notera och acceptera att läsandet av nöd tar sig olika uttryck vid olika tillfällen är att vara inskränkt och utvecklingsfientlig, i mina ögon. Tyvärr finns det alltför mycket av den stagnerade syn du ger prov på inom bokbranbschen, vilket även kan innebära dess död. Jag känner ett stort antal distingerade bibliofiler som redan äger läsplattor. Fast det är klart, någon av dem har kanske en gång öppnat en deckare och har därigenom månne besudlat sin litterära status.
SvaraRaderaEn Kindle vore fan så praktiskt för sådant man ännu inte kunnat få tag i i bokform, eller sånt man inte ids eller vill låna eller köpa av någon anledning. Typ vissa avhandlingar eller tidskrifter, enstaka uppsatser o.dyl. Anteckna kan man göra i ett block. Så på det viset håller jag med dig, Bryt. Nyare texter (och då kanske särskilt facktexter) innebär ju inga datalogiska problem, ännu, om de ens uppstår. Äldre eller mer obskyra texter kan dock vara svåra att komma över elektroniskt.
SvaraRaderaLäsplattans storhet beror alltså helt och hållet på vad och hur man vill läsa. Att kategoriskt förkasta den (eller tvärtom: böckerna) är inte särskilt vidsynt -- men ifråga om själva läsupplevelsen (kanske främst den skönlitterära) vinner en boken över plattan, och då nästan på walk-over.
Mrs B.: visst är den fin och ynka åttio riksdaler fick jag ge för de fyra volymerna på Vasastadens Antikvariat i Göteborg när det begav sig härrom året! Böcker lever - läsplattor är döda.
SvaraRaderaNoémi:de som säger att läsplattorna kommer att ersätta böckerna i framtiden har nog inte tagit bibliofilernas habegär med i beräkningen. Skulle vi börja samla på filer då eller? Synnerligen imbecillt. Fast hos vissa människor kan det säkert komma att bli så att läsplattan ersätter boken, fast då av läsarens egen fria vilja, tack och lov.
Caroline: jumbofeta exemplar, är inte det också ett exempel på att all utveckling inte är av godo? Fler volymer och mer guld och snirkligheter på dem, det är min devis.
På sin plats är det också att tack Dig inläggsinspiration, merci!
Bryt: Det Du tar för en lätt maskerad sarkasm var alls inte avsett som en sådan. Jag menar på fullaste allvar och på ett icke pejorativt vis att om man i sitt läsande inte intresserar sig av föremålet bok i samma utsträckning som upplevelsen bok, så kan läsplattan självfallet vara ett alternativ. Men för MIG är läsplattan inget alternativ, JAG njuter inte bara av texten (som underhållning eller som ett estetiskt uttryck), utan också av det föremål i vilket texten är tryckt, för MIG är det viktigt. För MIG skulle läsning i läsplatta bli just kärlek utan kyssar och ett öde land.
SvaraRaderaDet var mycket tråkigt att ett inlägg som var ämnat som ett lov till tryckta böcker och läsning av desamma skulle utmynna i resultera i detta, men jag får helt och hållet ta på mig ansvaret som, om än oavsiktligt, uttryckt mig tvetydigt.
Skymning: det där borde jag skrivit själv, tack!
SvaraRaderaBryt,
SvaraRaderaJag hade inte alls dig i åtanke vad gäller personer som tror att läsplattor kommer att ersätta böcker i framtiden - utan mer författare av sådana här artiklar:
http://dagensbok.com/2009/05/20/en-reader-i-varje-hem/
La Bibliofille,
SvaraRaderaVille bara ännu säga vilket fint inlägg detta var, jag håller med, men det har väl redan kommit fram.
Noémi: tack, Du är rar Du!
SvaraRaderaHåller fullständigt med dig, La B. Men det kommer ju knappast som någon nyhet.
SvaraRadera"Utvecklingsfientlig" - så heter det alltid så fort man ifrågasätter något nytt. Uppenbarligen fyller läsplattor en funktion, för vissa, annars skulle de knappast finnas. Och det är väl bra? Men vi som tycker om levande, organiska ting(en motsägelse, jag vet) föredrar en bok av äldre snitt.
Country Girl: det är, som Du säger, bra att det finns läsplattor för dem som har behov av dem, det råder det inga som helst tvivel om, på en makronivå, generellt, är jag helt klart för läsplattan och uppmuntrar dem som vill ha en sådan att inskaffa och bruka den. På en mikronivå, privat och personligen, förefaller det mig tämligen dött att läsa på det viset, vilket förhoppningsvis framgått av mitt inlägg. Det är faktiskt fullt möjligt att ha två till synes vittskilda åsikter samtidigt.
SvaraRaderaLikadant är det med mitt förhållande till deckarna, som Bryt tog upp i en kommentar ovan, och också med BOATS-litteraturen som jag ofta uttrycker mig skeptiskt om: det är väl kalas att det skrivs böcker av alla genrer så att alla som tycker om, till och med älskar, att läsa kan få sitt lystmäte! Däremot inte sagt att jag själv på ett personligt plan är intresserad av att läsa dessa typer av litteratur.
Apropå er debatt så hittade jag detta på dn.se Tomas anderberg har skrivit en essä om läsandet och citerar olika personer bland annat Maryanne Wolf.
SvaraRadera"Den amerikanska läsforskaren Maryanne Wolf Maryanne Wolf betonar att det viktiga med läsning inte är det som finns i texten utan det som ligger bortom den: de mikroutflykter som läsandet skickar ut oss på och gör oss medvetna om alternativa livs- och upplevelseformer. Detsamma gäller givetvis för sånger och symfonier. Att detta med nödvändighet är personligt, rent av privat, visar hur farligt det är att tro att kritiken förmår täcka allt som är väsentligt med litteratur och musik.
Maryanne Wolf: ”Proust and the Squid. The Story and the Science of the Reading Brain” (Harper Collins, 2007).
Anonymous: det ligger otroligt mycket i det Maryanne Wolf uttrycker. Tack för detta!
SvaraRaderalart mycket
SvaraRadera