Denna egendomliga värld som vi bebor är mera underbar än bekväm; den är vackrare än den är användbar; den är mera skapt för att beundras och uppskattas än för att utnyttjas. Tingens ordning borde vara den omvända; den sjunde dagen borde vara människans arbetsdag, då hon ska tjäna sitt uppehälle i sitt anletes svett; och de andra sex borde vara känslornas och själens sabbat - under vilken man ska ströva i denna vidsträckta trädgård och insupa Naturens milda påverkan och sublima uppenbarelser.
Henry David Thoreau
La Bibliofille
Verkligen stiligt citat. Jag har hört mycket om Thoreau, men inte läst.
SvaraRaderaEn klassiker som helt klart har haft ett stort genomslag i världen och i Sverige. Journalisten Carina Waern skriver såhär i samband med att en biografi över Ulf Lundells liv gavs ut:"I Frukost på en främmande planet säger Lundell att han och hans kompisar alla ville bli skogsvaktare som Thoreau i "Skogsliv vid Walden". Men då, på 70-talet, hade Lundell inte läst boken. Men den fanns där ändå som ett rättesnöre. Också ett intressant uttalande, i synnerhet om man läser Frans G Bengtssons översättning och förord till den svenska utgåvan. Han gör en utförlig presentation av den litterära och existentiella riktning i USA i början av 1800-talet som kallas "New-England-transcendentalismen", som hade sitt ursprung i en religiös strid som handlade om Jesus ställning i den kristna läran: Var Jesus Gud eller Människa? Den engelske poeten Wordsworth anses ha bidragit strakt till rörelsens slutliga utformning, "denna tendens att skänka den enklaste vardaglighet en karaktär av sublim höghet/.../som i såväl ord som gärning förträffligast åskådliggör transcendentalisternas fundamentala maxim `plain living and high thinking´". Och kanske är det detta som gör Lundell så folkkär, en nybyggare som lever jordnära och principfast men tänker högtflygande."
SvaraRaderaJocab C: visst är det. Har inte heller läst någonting av Thoreau tidigare, men hans Fågeldagbok ger verkligen mersmak. Är man det minsta ornitologiskt lagt är den en fröjd att läsa.
SvaraRaderaAnonymous: mycket intressant, så beläst Du är! Jämförelsen mellan Thoreau och Lundell tilltalar mig, det är just för hans sätt att skildra Naturen som jag håller den senare så högt.
Citatet, som jag något missledande, ornerat med omslaget till Skogsliv vid Walden, är hämtat ur översättaren Lennart Nilssons inledning till Fågeldagbok, som i sin tur som källa anger en föreläsning som den nyutexaminerade Thoreau höll under en avslutningsceremoni vid universitetet i Harvard.
Jacob C ska det givetvis vara, vilken felstavningsfadäs!
SvaraRaderaLäs uppsatserna också. Dover har en skitbra utgåva som heter Civil Disobedience and Other Essays. Mycket, mycket bra grejer där ...
SvaraRaderaSkymning: aha! Tack för det tipset, hamnar på inköpslistan för att citera... Dig!
SvaraRadera