måndag 9 juni 2008

Måndaglig experimentsslöjd III

Äntligen måndag! Kan Ni tänka Er att jag nästan höll på att glömma det, i min förvirrade drömvärld hade jag fått för mig att det var fredag! Så lycklig jag blev då jag kom på att det ju är en sprillans ny vecka nu, som enligt den tre veckor gamla ordningen inleds med litterära experiment.
Har Ni någonsin hört glunkas om Lunariseraren? Det hade inte jag förrän jag för en kort tid sedan sprang på den på Det Världsomspännande Nätet: det är en språkomvandlare som omformulerar vilken typ av skrift som helst till det tonårsdito som används flitigt av de yngre generationerna på sajten/sighten (?!?) Lunarstorm. Kan man låta bli att fråga sig hur en äldre dikt, varför inte Gustaf Frödings underbart vackra Säv, säv, susa skulle ha sett ut om den nedtecknats på ungdomssajten/-sighten (?!?) av dagsens ungdom? Det kunde inte jag, utan rusade in i mitt litterära laboratorium utrustad med vit rock, skyddshandskar, öronproppar och skyddsglasögon. Ni bjudes här ödmjukast resultatet av Måndaglig experimentsslöjd III:

Gustaf Frödings Säv, säv, susa (original)
Säv, säv, susa,
våg, våg, slå
I sägen mig var Inglill
den unga månde gå?

Hon skrek som en vingskjuten and, när hon sjönk i sjön,
det var när sista vår stod grön.

De voro henne gramse vid Östanålid,
det tog hon sig så illa vid.

De vore henne gramse för gods och gull
och för hennes unga kärleks skull.

De stucko en ögonsten med tagg,
de kastade smuts i en liljas dagg.

Så sjungen, sjungen sorgsång,
I sorgsna vågor små,
säv, säv, susa,
våg, våg, slå!


zäv, zÄv, Zuza
(Säv, säv, susa enligt Lunariseraren)

zäv, zÄv, Zuza,
vÅg, våG, ZlÅ
i ZäGen mEj Va inglIll
dEn unga månde gÅ?

hoN ZKrek zOM en typ vingZkjuten ANd, typ NÄr typ hon zjönk i typ zjÖn,
Det va När Zizta Våj ztoD typ GRön.

de typ VoJo henne grAMze vid Öztanålid,
dET tog hon ziG zå ILla Vid.

de vore heNne gRAmzE typ för godz å typ gUlL
oCh för hennez Unga käRlekz zkuLl.

de ztUKKO En ögonzTen me tagg,
de kaztA zmuTz i en liLjaZ dagg.

zÅ ZjUNgEN, zjungEn ZorGZåNg,
i zojGzna vågor Zmå,
ZÄv, typ zäv, typ zuza,
vÅg, typ våg, Zlå!! *ler*


Så synnerligen smaklöst och vidrigt! Måtte Gustaf Fröding förlåta mig detta! Jag är i högsta grad upprörd, är det verkligen så dagens ungdom skriver på Lunarstorm/överhuvudtaget?!? Och framför allt VARFÖR?!? Eller överdriver Lunariserarens skapare i syfte att framhöja det stupida i det lunarstormska skrivsättet? Troligtvis väl? Hoppas innerligen! Jag tänker inte gå in på Lunarstorm för att kontrollera, min hälsa måste i detta avseende prioriteras, hjärtinfarkten är i denna stund hotfullt nära! Rapporter från korrespondenter som dödsföraktande vågar sig in i den digitala/virtuella/vad-det-nu-heter ungdomsgården mottages dock tacksamt!

La Bibliofille
(född artonhundra frost)

4 kommentarer:

 1. Jag ska framföra din ursäkt till käre Gustaf i eftermiddag. Jag brukar tala en stund med/till honom då jag besöker hans födelseplats. Har sådan tur att jag bor i närheten :o)

  SvaraRadera
 2. Hej och bienvenue Lyran!
  Mycket rart av Dig att erbjuda Dig att framföra min ursäkt till Gustaf, man vill ju inte ha Den Store Skaldens Vrede hängande över sig i tid och evighet! Mycket tursamt att Du bor i faggorna av hans födelseplats!

  SvaraRadera
 3. Varför alla zätan??? Är det coolt på något sätt bland ungdomar, eller?
  Och stackars Gustaf... Ett riktigt olustigt måndagsexperiment...

  SvaraRadera
 4. Ylva: i sanning högeligen obehagligt, burr! Förstår inte heller alla zätan, och inte heller varför man blandar stora och små bokstäver eller varför man använder j istället för r. Användningen av "typ" övergår också mitt förstånd, en besynnerhet! Jag ska be mina två tonåriga snyltbarn att förklara för mig, återkommer i ärendet!

  SvaraRadera