Om någon dag ska jag företa en längre bilfärd och tänkte då stifta närmare bekantskap med fenomenet LJUDBÖCKER. Länge har jag förhållit mig skeptisk till detta medium, men då jag satt och surade över att på grund av diverse räls- och vägarbeten inte kunna ta mig till min destination medelst kollektivtrafik, lika med kunna tillbringa resan med läsning, slog det mig att det nu kanske är dags att göra en ny våghalsig och banbrytande erfarenhet. Entusiastisk surfade jag in på min lilla stads bibliotek för att se vad de har att erbjuda i ljudbokssväg.
För att inte förspilla eventuella läspärlor och för att eliminera risken för att just den bok jag ville lyssna till skulle vara utlånad hade jag i förväg bestämt mig för att låna en ljudbok som jag inte har någonting alls emot, men troligtvis ändå aldrig skulle ha läst, exempelvis Mustafa Cans Tätt intill dagarna, och för vilken allmänintresset kunde tänkas ha ebbat ut.
Har den äran att gratulera, så gott som allt (utom ljudböcker på finska) var av naturliga skäl utlånat då ju majoriteten av den svenska arbetskraften gick på semester i fredags. Suck. Ett par godbitar fanns dock inne, och mellan dessa ljudböcker ska jag välja då jag imorgon prick öppningstid rusar in i min stads bibliotek:
Karen Blixen, Babettes gästabud (röst Naima Wifastrand)
Hergé, Tintin (röst Tomas Bolme)
Hergé, Tintin (röst Tomas Bolme)
Ole Kierkegaard, Gusten Grodslukare (röst Hans Alatalo)
Marc Lévy, Et si c'était vrai (röst Marc Lévy)
Kristina Lugn, Jag har ett flygfotografi av kärlek (röst Kajsa Reingart, Johan Ulveson)
Ron McLarty, Traveler (röst Ron McLarty)
Sven Nordqvist, Pettson och Fíndus: Pannkakstårtan, Pettson tältar, Kackel i grönsakslandet (röst Helge Skoog, Johan Ulveson, Henrix Holmberg m.fl.)
Hjalmar Söderberg, Historietter (röst Krister Henriksson)
Edith Södergran, Landet som icke är (röst Marit Bergman)
Thomas Tranströmer, Dikter (röst Thomas Tranströmer)
Mark Twain, Tom Sawyer (röst Lars Ekborg)
Troligtvis går Traveler och Si c'était vrai bort, det vore synd om jag koncentrerade mig så mycket på att förstå och hänga med i de främmande språkvirvlarna att jag kör ihjäl mig själv eller någon annan på kuppen. Babettes gästabud ska jag helt säkert ha! Jag har ett flygfotografi av kärlek skulle jag tveklöst ha lånat om Kristina Lugn själv varit med och läst in, men nu är hon inte det, och då tror jag att jag hellre läser den själv. Historietter föredrar jag nog också att läsa på riktigt, det känns infamt att lyssna till Hjalmar Söderberg på något vis. Tintin vore trevligt, särskilt när det är Tomas Bolme som läser, han är bra på det, men kan inte Tintin ibland vara lite... läskigt? Pettson och Findus är självskrivet, men känner jag egentligen för Gusten Grodslukare? Blir Tom Sawyer för lång? Kommer jag att bli dåsig av att lyssna på poesi, är Edith Södergran och Tomas Tranströmer olämpliga att kombinera med bilkörning?
Tror Ni att Babettes gästabud, Pettson och Findus och Landet som icke är (jag vill så gärna höra Marit Bergman läsa poesi, tror att hon är bra på det!) blir en bra blandning? Kanske räcker det inte tur och retur, men blir det tid över kan jag ju alltid lyssna på P1! Eller ska jag slå till på Tom Sawyer också, för att ha i reserv? Dessa beslut, dessa predikament, dessa våndor! Jag går och sover på saken. Råd mottages tacksamt!
La Bibliofille
Utan att veta så mycket om din smak så kan jag i alla fall meddela att Gusten grodslukare är rolig även för vuxna. Så nog kan du våga.
SvaraRaderaOm jag inte välkomnat Dig tidigare Dieva, så gör jag det nu: välkommen!
SvaraRadera"Gusten Grodslukare" är rolig säger Du? Vill minnas att jag skrattade mig fördärvad åt "Gummi-Tarzan" en gång i barndomen, så jag kanske ska ta med mig Kierkegaard i bilen ändå? Ja, så blir det nog, tack för Ditt goda råd!
Jag älskar CD-böcker! De har räddat mitt förstånd. För ett par år sedan fick jag grå starr på båda ögonen (c:a 40 år innan man förväntar sig det) och under nästan ett år kunde jag inte läsa. Men, som jag lyssnade! Och till skillnad från en filmatisering tycker jag att man gärna kan både lyssna till och läsa en bok. Den stora fördelen med att lyssna är att det går långsammare och man tar till sig mer. Dock kan man ju inte lika enkelt "läsa" om vissa meningar. Jag lyssnar än idag till lika många böcker som jag läser, huvudsaken är att uppläsaren är bra. En av mina favoriter är Krister Henriksson så jag skulle välja Historietter.
SvaraRaderaSå fruktansvärt att inte kunna läsa, vilken tur att cd-böcker fanns för Dig Lyran!
SvaraRaderaKrister Henriksson är en bra uppläsare säger Du, hmm... Vafasen, han får också följa med på resa, jag kan läsa "Historietter" en annan gång ju, finns ingenting som hindrar det! Tack!
Jag skulle absolut ta med Tom Sawyer. Precis lagom nivå att sitta och mysa med i bilen. Troligtvis med lite skön mysrysarnostalgi.
SvaraRaderaJag tycker att ljudböcker är perfekt när jag cyklar eller städar, men jag vill inte att de ska vara för bra. Riktigt bra böcker vill jag läsa.
Tror inte jag hälsat Dig välkommen Pi, bienvenue! Så exakt Du uttryckte det med ljudböckerna, att de inte får vara för bra, håller helt med!
SvaraRaderaKom just hem från biblioteket, men av de jag sett ut fanns bara "Babettes gästabud" inne. Konstigt, förstår inte... Förutom Karen Blixen lånade jag också Bernard Schlinks "Högläsaren" (är mycket skeptisk till den, men jag kan unna den några timmar i bilen), Pär Lagerkvists "Dikter, prosa och teater 1919-1953" och Åka Smedbergs "Hässja". Hepp!
Oh, jag tror inte jag skulle ha ro att sitta och lyssna.. :(
SvaraRaderaInte ens om Du kör bil? Jag hoppas bli positivt överraskad av ljudboksupplevelsen, det känns som ett sådant slöseri med tid att sitta i bilen och bara köra i flera timmar!
SvaraRaderaTom Sawyer med Lars ekborgs röst hade jag tagit, utan tvekan! Kanske jag skulle kunna hålla mig vaken/ hålla koncentrationen på lyssnandet uppe.
SvaraRaderaLars Ekborg var inte hemma på biblioteket, buhu... Å andra sidan var det inte så dumt med "Hässja" och "Babettes gästabud"!
SvaraRadera