fredag 24 oktober 2008

Clarice Lispectors Hemlig lycka

Återigen förför, tjusar hon, Clarice Lispector. Mörkt erotisk och upphöjt oskuldsfull konfronterar och utmanar hon i Hemlig lycka tillvarons godtycklighet och motsägelsefullhet, betvingar dess obegriplighet, dekonstruerar och demolerar den, blottar på så vis sig själv, oss alla, och avslöjar smått obehagliga sanningar om den mänskliga naturen, om avund, begär, lust, hämnd, inte sällan med en smula humor eller bitsk ironi.

I Hemlig lycka traiterar Clarice Lispector i de kortare texternas format stora ämnen, och detta med en ursinnig, men stabil intensitet, en aggressiv, men sansad drift att fastnagla sanningen om existensen. Än liksom blasé, än hänfört förundrad, extatisk nästan. Än underkastas vi en förtäljerska som nyktert och med närvaro berättar om minnen och upplevelser, än står vi inför en röst som tycks så fördjupad och uppslukad av tankar, resonemang och utredningar att någon publik knappast tycks finnas för tanken. En död råtta, en trasig tand, ett ägg, öppnar upp mot avgrunder av svindlande, hissnande existentiella betraktelser utmynnandes i slutsatser som är så omöjliga i sin logik att de därigenom blir självklara och uppenbara. Hon dekonstruerar, demolerar, bryter ned och bygger således upp svar.
Ingenting skyr Clarice Lispector, ingenting väjer hon för, och via den personliga och privata upplevelsen når hon i Hemlig lycka allmängiltighet och universalitet, reducerar avståndet mellan dessa båda extremer till en hårsmån. Det är astronomiska och mikroskopiska distanser hon tillryggalägger på en och samma gång. Var millimeter är största njutning, högsta lycka som reducerar min varelse till gåshud.

La Bibliofille (efter dagar, och åter dagar av tankar kring Hemlig lycka)

8 kommentarer:

 1. Härligt att läsa, härligt att höra.
  Jag köpte Stjärnans ögonblick häromveckan, för att återigen läsa om.
  Mer Lispector skall läsas. Främst denna som heter... Passionen enligt D.H? Osäker på titeln.

  SvaraRadera
 2. Marlan: Passionen enligt G.H! Jag kan inte leva utan den boken!

  SvaraRadera
 3. Okej, okej, okej! Jag HAR antecknat Lispector på listan till nästa bokinköp, jag lovar!

  SvaraRadera
 4. Spectatia: bäst för Dig det. Köp - YA BASTA!

  SvaraRadera
 5. Jag blir enormt sugen på Lispector efter allt fint & spännande du skriver om hennes författarskap! :)
  Såg dessutom denna recension på Dagens bok & det gjorde ju inte
  suget mindre: http://dagensbok.com/index.asp?id=3204

  SvaraRadera
 6. Niffin: Du anar inte vad Du har framför Dig - lyllo Dig som ännu inte har läst någon av Clarice Lispector böcker, utan har en fantastisk lässkatt framför Dig! Själv har jag bara Levande vatten kvar oläst, och efter att ha läst recensionen på Dagens Bok- tack TACK snälla rara för länken! - vet jag inte hur jag ska kunna låta bli att kasta mig över den med en gång!

  SvaraRadera
 7. Jaa, bra!!
  Och förresten, jag gillar deras omslag där på Tranan. Så himla enkla och snygga.
  Tycker oftast inte det skall vara en massa bilder och krafs på bokomslag. Titel occh författare snyggt typsatt, det duger bra det.
  :D

  SvaraRadera
 8. Marlan: så sant, så sant! Stilrent och smakfullt ska det vara!

  SvaraRadera